BREDA – Het aantal woningen dat te koop staat in Breda is op een historisch laag niveau terechtgekomen. Door de grote vraag naar huizen en het geringe aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt komt, stonden in het eerste kwartaal nog maar 899 huizen in de verkoop.

 

Dat is het laagste aantal sinds jaren. Ter vergelijking: in 2012, toen de economische crisis de woningmarkt nog volop in haar greep had, stonden in Breda nog ruim 2.600 huizen te koop. Dat blijkt uit de jongste cijfers van Dynamis, het samenwerkingsverband van regionale makelaarskantoren en Van de Sande Makelaars in Breda.

Volgens beide kantoren neemt de toch al behoorlijke druk die er op de Bredase woningmarkt staat, nog verder toe door het geringe aantal nieuwbouwprojecten in de stad. Gesproken wordt over het ‘opdrogen’ van de nieuwbouwprojecten in de laatste maanden. Daardoor gaan nieuwbouwhuizen die nog wel op de markt komen momenteel als warme broodjes over de toonbank. Vrijwel alles wordt direct verkocht.

Desondanks werden in de eerste drie maanden van 2017 minder woningen in Breda verkocht dan in het laatse kwartaal van vorig jaar. 640 huizen wisselden van eigenaar, een daling van 19 procent. Maar volgens beide kantoren is dat niet vreemd. Ook de afgelopen jaren was er in de eerste maanden even sprake van een dip in de huizenverkopen.

Vooral bestaande hoekwoningen,  appartementen en twee-onder-één-kapwoningen zijn erg in trek en vaak in een mum van tijd verkocht. Ook duurdere huizen gaan steeds makkelijker van de hand. De gemiddelde verkoopprijs in Breda ligt inmiddels op 267.000 euro. Daarmee is Breda, nog voor Den Bosch, de duurste stad van Brabant.

Door de toegenomen druk op de huizenmarkt wordt Breda ondertussen steeds vaker genoemd in landelijke rijtjes van dure steden om in te wonen. Op de website HuizenZoeker.nl prijkt Breda op de derde plaats in de top tien van stijgers als het gaat om de vraagprijs per vierkante meter.

Eerder werd ook al duidelijk dat de wijk Belcrum door de bouw van het nieuwe station samen met een aantal buurten in Amsterdam en Utrecht in de top tien van  de meest gewilde wijken van Nederland staat. De gemiddelde woningprijs ligt daar inmiddels op bijna drie ton.

Bron: BN DeStem